Muzeul de Artă Calafat – Palatul Marincu

Palatul Marincu, aflat în oraşul Calafat, este realizat în stilul neoclasic francez, cu accente de baroc şi rococo şi este o bijuterie arhitectonică ridicată la începutul secolului 20. Puţini ştiu că această clădire somptuoasă ascunde de fapt povestea tristă a unei familii mari şi puternice din zonă.

Palatul Marincu a fost ridicat între anii 1905-1907, de către Ştefan Marincu, care provenea dintr-o familie înstărită. Clădirea somptuasă din Calafat a fost ridicată în memoria fiicei sale, Mărioara, care la 13 ani a murit de TBC, după ce şi prima fiică Olga a decedat la un an de meningită TBC. „Ştefan Marincu a fost primar la Calafatului în perioada 1911-1914, iar el a ridicat Palatul Marincu în memoria fiicei sale de 13 ani, care a murit de TBC. În testament, şi-a exprimat clar dorinţa ca reşedina familiei să treacă, după moartea soţiei, în patrimoniul oraşului Calafat. Clădirea este realizată în stilul neoclasic francez cu accente de baroc şi rococo. A zidit în acest palat amintirea celei de a doua fiice“, a spus istoricul Mihail Asavei.

Palatul Marincu din Calafat are nici mai mult nici mai puţin de 50 de încăperi şi o suprafaţă de 8.333 m.p. pe trei niveluri. În perioada în care a fost ridicat a costat un milion în monede de aur. Palatul Marincu avea un ascensor pentru transportul mâncării de la bucătăria din subsol la sufrageria din hoch-parter, apă curentă. Din cele 50 de camere construite efectiv 11 au fost de locuit. Marmura a fost adusă din Italia, iar covoarele de Savonnerie au fost aduse din Franţa.

Palatul Marincu din Calafat a găzduit pe lângă petrecrile fastuoase şi mari reunini politice liberale. Palatul Marincu a fost transformat în anul 1926 conform dorinţei lui Ştefan Marincu în şcoală de fete cu internat. S-a numit „Sfânta Maria“, în memoria fetiţei pe care o chema Marioara. De-a lungul timpului a funcţionat şi o şcoală de meserii, unde tinerele învăţau să coasă, să ţese şi să brodeze.

Palatul din Calafat a fost gazdă şi pentru Sfatul Popular Raional, dar a fost şi Casa Pionierilor. Clădirea somptuoasă a fost restaurată în perioada 2001-2003.

Accesul este gratuit pentru cei care vor să viziteze Palatul Marincu şi pot admira lucrări de pictură, grafică şi sculptură şi obiecte de artă populară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *